Gyakori kérdések

Legjobb hajbeültetés doktor

Kérdezik azok a páciensek, akik nem olvastak semmit eddig ebben a témában, de találkoznak ilyen állításokkal.
Nos röviden válaszolva: NEM, hajbeültetéssel nem lehet véglegesen megszabadulni a kopaszodástól!

A hajbeültetés nem megoldás a kopaszodás (hajhullás) ellen, de megoldás a kopaszságra, a hiányzó haj pótlására.

Felhívom a figyelmet a szóhasználatra: a kopaszodás kifejezés a hajhullás folyamatát jelenti, a kopaszság pedig a már véglegesen kialakult hajhiányt. Persze napi gyakorlatban nem különül el ilyen élesen a két fogalom, de szakértő szájából az állítás ebben a formában erőteljesen félrevezető!

Hajbeültetés nem oldja meg a kopaszodást, mert nem hat a még meglévő, kihulló-kihullóban lévő hajra, de pótolja az elvesztett hajszálakat ,amelyek már nem nőnek vissza.

A kopaszodás egy folyamat, az ún. miniatűrizáció eredménye.( a férfias típusú kopaszodást -androgén alopécia-figyelembe véve) A. miniatűrizáció több növekedési cikluson keresztül zajlik le, és a hajszálak folyamatos elvékonyodásához, elszíntelenedéshez, majd végleges kihullásához vezet. ( Terminálisból vellussá alakul a hajszál.) Az érintett hajszál elveszíti tartását, átmérője folyamatosan csökken és a miniatűrizáció végül a hajhagyma működésének teljes megszűnésével és elhalásával zárul. 
A több növekedési ciklus általában 10-15 évet jelenthet, de van akinél ennél sokkal rövidebb vagy hosszabb időt jelent és nagyon eltérő az is hogy milyen kiterjedésben. Pl. van aki már 22 éves korára szinte az összes haját elveszti, másoknál csak 50-60 évesen ritkul meg a hajzat és az is csak részlegesen, pl. csak a fejtetőn.

Mivel FOLYAMATRÓL van szó, a legtöbb esetben olyan állapotban találkozunk páciensekkel, akiknél esetleg még zajlik a hajvesztés, de már vannak egyértelműen hajhiányos területek, ahová már nem nő vissza a haj. Ilyenkor érdemes hajbeültetést végezni és a hiányzó hajzatot pótolni. De ez egyáltalán nem befolyásolja a többi hajszálat, sem előnyére, sem hátrányára. ( Nincs szó most az ún. schock loss – átmeneti hajvesztés jelenségről, amely műtét után ideiglenesen jelen lehet)

A válasz röviden: NEM

Bővebben:
A hajbeültetés a már hiányzó hajat pótolja. Nincs hatással a már kihullott és a még nem kihullott hajszálakra. (Illetve utóbbiakra lehet bizonyos hatása, de csak átmenetileg – lsd. „shock loss” jelenség – Ritkán a beültetési területen, egyes esetekben az adóterületen a meglévő hajszálak átmeneti ritkulása is előfordulhat ún.”shock loss” vagy más néven „telogen effluvium”, de ezek a hajszálak az átültetett hajjal egy időben újra kinőnek. Ennek a jelenségnek a műtéti stressz az oka, és a fejbőr vérkeringésének regenerálódásával a helyzet spontán rendeződik. ). 

Ahol már nem nő haj, ott már nincs működő hajhagyma, ezt helyettesítjük hajbeültetésnél azokkal a teljes értékű hajszálakkal, amelyeket az ún. biztonsági adóhelyről, a fej hátsó-oldalsó részéről ültetünk át, ezek a szálak nem hullanak ki később – nem érzékenyek a hormonális hatásokra.
Vannak olyan gyógyszerkészítmények ( finasterid, dutasterid, minoxidil) amelyeknek ismerjük hajmegtartó hatását, melyek a gyengülő, kihulló hajszálak esetében alkalmazhatóak, bizonyos korlátokkal ( lsd. hajhullás gyógyszeres kezelése) Ezek alkalmazása  a hajbeültetés után továbbra is lehetséges, a meglévő haj megőrzése céljából, azonban semmilyen hatással nincsenek az átültetett, teljes értékű hajszálak növekedésére.

Tehát a hajbeültetés hatásának kialakításához nem szükséges (felesleges) gyógyszert szedni, de a még meglévő haj kihullásának lassításához lehet javasolni készítményeket.

Erre a kérdésre a paciens adottságainak és elvárásainak ismeretében lehet válaszolni. A Sikos Hajbeültetés klinikán a korszerű FUT csíkvételi és FUE egyenkénti kihúzásos módszerek egyaránt elérhetőek. Ezekkel a módszerekkel egyforma eredményt biztosítunk pacienseinknek ! Véleményünk szerint felkészült hajbeültetés klinikán minden elérhető fejlett módszert kell tudni ajánlani az érdeklődőknek.

A napi gyakorlatunkban a FUE hajbeültetés, egyenkénti kihúzásos eljárás van előtérben. Ennek alapvető oka, hogy a hozzánk forduló paciensek zömének igen rövid hajviselete van (lévén, hogy kopaszodnak…) így az adóhely kíméletes felhasználása mindenképpen előnyös számukra.

A FUT csíkvételi módszer többnyire középkorú vagy idősebb korban lévő, hosszabb hajviseletű férfi paciensek és hölgyek számára lehet alkalmas. Ha valaki nem szeretné rövidre vágatni a haját, (ami a FUE a műtéthez szükséges), annak szintén jó megoldás a csíkvételi (strip) hajbeültetés. Ilyenkor már közvetlenül a műtét után sem látszik az adóhelyen a beavatkozás nyoma, hiszen azt a haj takarja.

Ha több FUT hajbeültetés (hajátültetés) műtétre kerül sor, akkor több hegvonal marad hátul a tarkótáji adóhelyen?

Természetesen nem! Mindig csak egy hegvonal marad vissza, mert az ismételt műtétnél mindig az előző műtéti hegvonal adja az új csíkkimetszés egyik szélét.

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

A hajátültetés (hajbeültetés) műtétje általában 4-6 órát tart., kis megterheléssel, kevés fájdalommal járó beavatkozás.A műtét elején az adóhelyen végzünk érzéstelenítést injekciók beadásával, illetve az elülső hajvonalban kell még injekciókat beadnunk. Ez kellemetlen, illetve kisebb feszítő fájdalommal jár, ami a műtét teljes időtartamából kb. 2 percet vesz igénybe. Az injekciók beadása után a műtét alatt teljes érzételenséget tudunk biztosítani a fejbőrön, illetve az operált területen. A műtét után sincs fájdalom, az adóhelyen néhány napig kisebb feszülésre lehet számítani.

Le kell vágni a hajamat a műtéthez?

FUE technikánál az adóhelyen a haj ilyen esetekben 1-2 mm-re leborotválásra kerül, hiszen így lehet a technikát megfelelően alkalmazni. Kb. 2 hét alatt itt már annyira megnő a haj, hogy a műtéti nyomokat teljesen eltakarja. Egyes esetekben, amikor a paciens nem nélkülözheti a hosszabb hajviseletet a befogadó területen, lehetőség van részleges hajnyírásra. Ebben az esetben csak az adóhelyen a fej hátsó és oldalsó részén nyírjuk le a hajat, a fejtetőn megmaradhat és a meglévő haj közé (is) ültetjük be a graftokat.

Csíkvételi FUT hajbeültetés esetén a hajat nem szükséges levágni a műtéthez, lehet 1 cm vagy 20 cm hosszúságú is. Az adóhelyen az asszisztensek a műtét előtt leborotválják a hajat, de csak a csík szélességének megfelelően. Így itt a csík kivétele után az összevarrt sebszéleket és a varratvonalat jól eltakarja a meglévő haj hossza.

Mennyi ideig tart a gyógyulásom, mikor mehetek emberek közé a műtét után?

A fejbőrön minden egyes beültetett mellett kicsiny pörk alakul ki, melyek maguktól esnek le kb. 7-10 nap alatt. Ehhez azonban szükséges. A homlokon alakulhat ki, amely szintén kb. 10 nap alatt múlik el teljesen. A fejbőrön kisebb bőrpír is jelentkezhet ebben a kezdeti időszakban. Ennek alapján azt lehet mondani, hogy kb. 10 -14 nap szükséges ahhoz, hogy a műtét minden nyoma elmúljon, és közösségbe lehessen járni.

Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés

Indoklás:

Mit jelent az egy vagy több napos hajbeültetés?

Ez a fogalom átalában a FUE hajvételi technikával végzett beavatkozásoknál merül fel. Egy napos műtéteknél  általában 5-7 óra alatt kinyerjük a hajszálakat (graftokat) az adóhelyről, és utána beültetjük őket a hajhiányos területre.
2  (vagy 3) napos műtét esetén minden nap ugyanez a folyamat zajlik le (kivétel, beültetés) csak több napra elosztva, változó időtartammal naponta (kb. 3-6 óra).

 1. Két napos műtéttel nem lehet több hajat kinyerni az adóhelyről, mint egy napos műtéttel.

  Sokan azt gondolják, ha egy nap alatt meghatározott mennyiséget lehet átültetni, akkor a több nap alatt ennek a többszörösére van lehetőség. Ez nem így van.

  Az adóhely felhasználása műtétenként és összességében is véges.

  Egy műtéttel általában kb. 3000 graftot (kb. 6-7000 hajszálat) lehet kinyerni az adóhelyről. (Természetesen ezt sok minden befolyásolja, de ez nem a mostani téma tárgya.) Ezt lehet egy nap alatt és lehet két vagy több nap alatt megtenni, de a kinyerhető-átültethető hajszálak száma nem növekszik a műtéti napok számával.

  Megfelelő technikai felkészültség esetén egy nap alatt teljes biztonsággal elvégezhető nagy hajmennyiség átültetése. Ha ehhez a megfelelő gyakorlat nem áll rendelkezésre vagy eleve több nappal terveznek, a műtét sikeressége szempontjából az sem hátrányos önmagában.

 1. Több napos műtét több kellemetlenséggel jár

  Több napos műtétek esetén a páciensnek minden nap be kell mennie a klinikára, minden nap újra injekciózzák (érzéstelenítik) és minden napon át kell esnie a műtét minden fázisán, tehát számára ez olyan, mintha 2-3 napon keresztül minden nap külön műtétet kapna- mint ahogy így is van…

Az egyenkénti kihúzásos FUE technikával történő graftkivétel után a pontszerű hegek nem láthatóak, rövid hajviselet mellett sem. Ebben az esetben arra kell ügyelnünk, hogy ne legyünk túl agresszívek, mert ha túl sok hajat távolítanánk el az adóterületről, akkor az megritkulhatna, „molyrágta kinézete” pedig nem lenne esztétikus. Ez vonatkozik akár az egy, akár több egymás utáni műtét elvégzésére. Annak megítélése, hogy kinél milyen mennyiség kivétele lehetséges látható hiány nélkül egyedi elbírálás tárgya (az adóhely sűrűsége és a hajminőség alapján)

Hajátültetés (hajbeültetés) alkalmával a paciens saját haját ültetjük át, adóhelyként a fej hátsó és oldalsó területet alkalmazzuk, ahol a haj mindig megmarad. Csíkvétel esetén (FUT módszer) kb. a fülek felső részének magasságában ívesen hosszú, keskeny csíkot távolítunk el a hajas fejbőrből. Ennek hossza kb. 25 cm, szélessége kb.1-1.5 cm. (Ez az a sebzés méret, melyet általában biztonsággal lehet feszülésmentesen zárni). A fejbőr sebének széleit összevarrjuk, így itt semmilyen hajhiány nem marad vissza, csak egy vékony hegvonal, ami a hajban később nem észrevehető, nem zavaró. Ha valaki azonban teljesen levágatja a haját, akkor a hegvonal láthatóvá válik. A csíkvétel után a hegvonal általánosságban cérnavékony fehér hegvonalként gyógyul, sokszor alig látszik és az adóhelyet fedő haj jól eltakarja, akár már 0.5 cm hosszúságú is. Átmeneti. 2-3 hetes feszülés érzés után a terület teljesen gyógyul, ritkán jelentkezhet érzéseltérés a tarkórészen, de ez a 2-3 hónap alatt regenerálódik.

A heg még szebb gyógyulása érdekében ha lehetőségünk van rá, alkalmazzuk az ún.”trichophytic” (röviden tricho) varratot. Ennek lényege, hogy az egyik sebszél széli részén a hámot ferdén végig levágjuk, így a seb gyógyulása után a hegen keresztül is nőnek hajszálak, annak még jobb elleplezését biztosítandó. Kellő gyakorlattal jól elkerülhető, de ritkán mégis előfordulhat (főleg ha több műtétre kerül sor), hogy a heg szélesebb lesz, ekkor hegkorrekció jöhet szóba. Általában mondhatjuk, hogy az adóhely hegvonala a paciensek számára egyáltalán nem zavaró, nem érezhető, nem feszülő, viszont a legtöbb hajszál kinyeréséhez a legjobb módszer.