Hajbeültetés – Az adóhely

Legjobb hajbeültetés doktor

A fejtető hátsó –oldalsó részén lévő saját hajat ültetjük át hajbeültetésnél. Ezt a területet nevezzük adóhelynek (donor terület), az innen átültetett haj nem hullik ki az élet folyamán. A haj kinyerésére az adóhelyről (hajvétel) szempontjából kétféle korszerű módszer létezik: FUE hajvétel és FUT-csíkvételi módszer.

FUE hajbeültetés - a SIKOS KLINIKÁN leggyakoribb beavatkozás

orszerű, népszerű, sikeres technika, a FUE egyenkénti kihúzásos módszer
(Follicular Unit Excision –FUE)
. (FUE eljárás, FUE technika, FUE technológia) Ún. minimal invazív eljárás, azaz a lehető legkisebb és legkevesebb kellemetlenséggel jár. Ez a hajtüsző egységek (graftok) pontszerű sebzésből történő egyenkénti kivételét jelenti. Az adóhelyen (a fej hátsó oldalsó részén lévő hajas terület) nem feltűnő, apró pontszerű hegek maradnak csak utána, gyors gyógyulással lehet számolni. (Az adóhelyről kivett hajszálak természetesen nem nőnek vissza, de hiányuk később nem látható, mert a teljes mennyiségnek csak kis része kerül kivételre) Napi gyakorlatunkban ezt a FUE hajbeültetés módszert végezzük leggyakrabban. Az adóhelyen nem hagy látható heget, rövid hajviselet mellett is végezhető, sok hajat lehet átültetni, ezáltal kiváló eredményt lehet vele elérni. A legjobb hatás érdekében klinikánkon a korszerű WAW FUE System 2.0 berendezés és a hozzávaló Tornado Hybrid Punchokat alkalmazzuk.
FUE hajbeültetés esetében a hajtüsző egységeket általában 0.75-0.9 mm átmérőjű speciális körkéssel (ún. FUE tűvel), nagy nagyítás alatti kontroll segítségével egyenként körbevágjuk, és az így keletkezett hajszálakat tartalmazó picinyke szövethengereket (graftokat) egyenként kihúzzuk. A graftokat ültetjük be a befogadó helyen (hajhiányos területen) ejtett sebnyílásokba. A Sikos Hajbeültetés Klinikán FUE egyenkénti kihúzásos hajvételi módszerrel különleges módon  óránként akár 800-1200 teljes, jó minőségű graft kinyerését tudjuk biztosítani.

Átültethető hajmennyiség

Hajbeültetésnél azt a hajmennyiséget tudjuk felhasználni, ami az adóterületen a rendelkezésünkre áll. Az adóterület a fej hátsó-oldalsó részén megmaradó hajzat, ennek kiterjedtsége, sűrűsége egyénenként eltérő.  Az adóhely felhasználhatósága nemcsak összességében, de műtétenként is korlátozott és véges.Hajbeültetésnél az igényeknek- lehetőségeknek megfelelően kb. 2000-7000 hajszál kerül átültetésre műtétenként. Hogyan alakul ez a gyakorlatban?

FUE hajbeültetés – egyenkénti graft kihúzásos módszer

Hajtüsző egység körbevágása a fejbőrből

Graft kihúzása felülről nézve

Hajtüsző egység körbevágása bőr alatti nézetből

Graft kihúzása bőr alatti nézetből

Hamis állítás: a "továbbfejlesztett FUE módszereknél" nincs HEGKÉPZŐDÉS az adóhelyen

A FUE tűkkel ejtett sebzések körkörösek, gyógyuláskor, zsugorodáskor pontszerűen gyógyulnak,
ezért még az 1 mm-es körkés sem hagy nagyobb heget, mint kisebb társai!
Nem igaz, hogy a FUE hajvétel „továbbfejlesztett változatai” (pl. „she hajbeültetés módszer”) nem hagynak nyomot, mert kicsiny fehér hegpontok mindig visszamaradnak az adóhelyen, de ezek nem feltünőek és még rövid hajban sem látszanak egyáltalán. Így természetesen az sem igaz, hogy a „kicsi” tűkkel végzett beavatkozás után nincsenek hegek.

FUE hajbeültetés hajvágás nélkül

Az adóhelyen a hajat általában teljesen le kell vágni kb. 1 mm rövidségűre, de ez már 2-3 nap alatt annyira visszanő, hogy a műtéti nyomokat eltakarja és szokványos, de rövid hajú fedést ad. (A hajat a klinikán mi vágjuk hajbeültetés előtt, a páciensek szokásos hajviselettel érkeznek.)

Hogyan fog kinézni az adóhely hajbeültetés után?

Az adóhelyen már 2 nap alatt bezáródnak a FUE hajvétel piciny pontszerű sebzései és ránő a haj, így már alig látszik a műtét nyoma . Kb. 7-10 nap után pedig már nő annyit a haj, hogy a kis hegnyomokat eltakarja teljesen.

Az adóhelyről kivett haj

Az adóhelyről kivett haj természetesen nem nő vissza, hiszen ezek a hajszálak majd a beültetett területen nőnek. A visszamaradó pici pontszerű hegek a hajban már 2 mm hossz mellett sem látszanak.
Természetesen a kivételnél mindig gondosan ügyelünk arra, hogy ne legyen túl agresszivek, mert akkor nem kívánatos hajritkulás alakulhatna ki. Ezért az egy műtéttel kivehető graftok számát mindig az adóhely minőségéhez mérjük és ez csak ritkán haladja meg a 3000 graftot. Ha ennél többre van szükség és az adóhely lehetővé teszi, akkor második műtét során, amikor már regenerálódott az adóhely akár újabb hasonló mennyiség kivételére is lehetőség lehet. Ebben azonban nagyon sok az egyéni varáció, így mindig személyre szabva tudjuk megmondani a hajvételi lehetőségeket és műtéti tervezést.
Általában mondható, hogy a kinyert hajmennyiség nem jelent látható hajmennyiség csökkenést az adóhelyen, megfelelő tervezés és ellátás esetén két műtét után sem.

Adóhely FUE hajbeültetés előtt

Adóhely lenyírva hajbeültetés előtt

Adóhely FUE hajbeültetés után 2 héttel

Adóhely FUE hajbeültetés után 6.5 hónappal

Páciensünk példáján látható az adóhely hosszabb hajjal FUE hajbeültetés előtt és  FUE hajbeültetés után, melyet 2805 grafttal végeztünk el. Úgyszintén látható az adóhely leborotválva hajbeültetés előtt, illetve egy évvel később, amikor a második műtétre készítettük elő az adóhelyet. A FUE hajvétel pici hegpontokkal gyógyult, ezek egyáltalán nem feltűnőek, még a borotvált fejen sem.

Adóhely hajbeültetés előtt
Adóhely hajbeültetés után
Adóhely hajbeültetés előtt borotválva
Adóhely 2. hajbeültetés előtt borotválva

Páciensünk példáján látható az adóhely hosszabb hajjal FUE hajbeültetés előtt és  FUE hajbeültetés után, melyet 2805 grafttal végeztünk el. Úgyszintén látható az adóhely leborotválva hajbeültetés előtt, illetve egy évvel később, amikor a második műtétre készítettük elő az adóhelyet. A FUE hajvétel pici hegpontokkal gyógyult, ezek egyáltalán nem feltűnőek, még a borotvált fejen sem.

S-FUE technika ( szelekciós FUE módszer, S-FUE hajbeültetés)

Az eredményes FUE stratégia, a legjobb eszközökkel:
Az általunk alkalmazott S-FUE hajbeültetési stratégia (Szelektív FUE technika, S-FUE hajbeültetés) lényege, hogy a hajvétel során a legtöbb és legjobb minőségű hajszálkivételt ( graft vételt) biztosítjuk, az adóhely optimális gyógyulásával együtt. Az adóhelyen lévő hajtüsző egységek (graftok) célzott kiválasztásával (szelekciójával) tudjuk biztosítani az S-FUE technika célkitűzéseit. Az S-FUE technika azoknak a megoldásoknak az összesége, amellyel a FUE módszer a legjobb hatékonysággal hajtható végre.

A teljes hajnyírás ritkán, csak meghatározott körülmények között elkerülhető, de ilyenkor csak kevesebb haj (graft) kinyerésére van lehetőség. Ezt a lehetőséget csak kb. 1000 graft (kb. 2000 hajszál) kivételéhez ajánlhatjuk.
Minden egyes páciens más minőségű adóhellyel rendelkezik, amely jelentősen befolyásolja egy adott hajbeültetés eredményét. Ez alatt értjük az adóhely kiterjedtségét, a hajsűrűséget, a hajszálak minőségét, a fejbőr tulajdonságait. A fejbőr és hajtulajdonságok miatt a graftok megjelenése is különböző, de ugyanakkor megfelelő technikával egyformán jó hajnövekedés biztosítható.

A fejen lévő adóhely kimerülése esetén, csak másodlagos jelleggel kerül szóba a testszőr beültetés, vagy hajbeültetés szakállból.

FUT hajbeültetés, csíkvételi módszer ("strip" technika)

Másképpen „Follicular Unit Strip Surgery (FUSS)” vagyis csíkvételi hajbeültetés eljárás. Azoknak a pacienseknek (pl. hölgyek, vagy hosszú hajú férfiak), akiknek gondot okoz a hajuk levágása az adóhelyen (amely a FUE módszernél szükséges), ajánlhatjuk a szintén sikeres „csíkvételi módszert” (FUT hajbeültetés). Ennél a hagyományos eljárásnál keskeny csíkot távolítunk el a hajas fejbőrből az adóhelyen a fej hátsó részén, kb. fülek magasságában. A fejbőr sebének széleit összevarrjuk, így itt semmilyen hajhiány nem marad vissza, csak egy vékony, puha hegvonal, ami a hajban később nem észrevehető, nem zavaró hatású. Már 0.5-1 cm hosszúságú haj eltakarja a heget az adóterületen. Az eltávolított fejbőrcsíkot nagy nagyítás alatt feldolgozzuk, így nyerjük ki a hajtüsző (follikuláris) egység graftokat, amelyek átültetésre kerülnek. Szintén eredményes technika, alkalmazása elsősorban hosszú hajviselet mellett javasolt, akiknek már kialakult a végleges hajhiányuk.

A két módszer az eredményességet tekintve egyenrangú egymással. A két módszer csak a hajvétel módjában különbözik, a kinyert haj beültetése a FUT és a FUE módszernél ugyanúgy történik.

Adóhely csík kimetszése, sebzárás után közvetlenül
Ugyanez az adóhely közvetlenül műtét után, a haj jól takarja a kimetszési vonalat

Adóhely gyógyulás után – hegvonal nem látszik a hajban

Hajátültetésnél csak azt a hajmennyiséget tudjuk felhasználni, ami az adóterületen a rendelkezésünkre áll, ez pácienseként egyedi és eltérő.

Minden egyes páciens más minőségű adóhellyel rendelkezik, amely jelentősen befolyásolja egy adott hajbeültetés eredményét.Ez alatt értjük az adóhely kiterjedtségét, a hajsűrűséget, a hajszálak minőségét, a fejbőr tulajdonságait.
Például kb. 5- 6000 grafttal (kb. 10-13.000 hajszál) már nagyobb kiterjedésű kopaszság (Norwood IV-V) is jól fedhető vizuálisan- főleg ha jó minőségűek (vastag, erős, sötét színűek) a hajszálak. Ez a mennyiség sem elég azonban az eredeti sűrűséggel való fedéshez Norwood VI -VII fokozatú hiány esetében, hiszen ott a teljes hiány kb. 60-70.000 hajszál. Az adóhelyről kivett hajszálak ott nem nőnek újra (hanem a beültetett részen), tehát itt valamelyest csökken a hajmennyiség. Mivel azonban a kivétel mennyisége csak általában néhány százaléka az eredeti sűrűségnek, ez nem feltűnő, nem zavaró. Eredetileg ritka vagy már többször operált adóhely alacsonyabb hajsűrűsége a műtétnél kinyerhető- átültethető graftmennyiség korlátja lehet.

Egy adott adóterületről való hajvételnél arra kell ügyelnünk, hogy ne legyünk túl agresszívek, mert ha túl sok hajat távolítanánk el, akkor ez a terület zavaróan megritkulhatna, „molyrágta” (túl ritka, esetleg láthatóan heges) kinézete nem lenne esztétikus. Ez vonatkozik akár az egy, akár több egymás utáni műtét elvégzésére. Ezért az adott hajsűrűséghez viszonyítva ez egy műtéttel kinyerhető legnagyobb graftszám gyakorlatunkban kb. 2500-3000 graft (kb. 5-7000 hajszál). Ezt a hajmennyiséget kb. 100-120 cm2-re beültetve már hatékony ún. kozmetikai sűrűséget lehet biztosítani.

Szeretettel várjuk kérdéseit és bejelentkezését!