Hajbeültetés – FUT módszer

Legjobb hajbeültetés doktor

FUT hajbeültetés "csíkvételi módszer" jellemzői

  • FUT (Follicular Unit Transplantation) csíkvételi módszer megnevezés a hajvétel módját jelenti az átültetéshez:
    Az adóhely legsűrűbb területén a fej hátsó részéről kb. a fülek felső részének magasságában fültől-fülig terjedően haránt irányú, hosszú, keskeny csíkot távolítunk el a hajas fejbőrből, egyszerű, rutin jellegű, felületes beavatkozással. (FUT hajbeültetés, „strip” technika).  Ennél az eljárásnál csak a csík területét kell kiborotválni, ezért a műtét után közvetlenül sincs nyoma a beavatkozásnak az adóhelyen, mert a meglévő haj hosszúsága takarja a varratvonalat.
  • A fejbőrcsíkból nagy nagyítás, mikroszkóp segítségével nyerjük ki az átültetéshez a hajtüsző egység graftokat.
  • Kinek lehet ajánlott a csíkvételi módszer: ezt a hagyományos hajvételi technikát elsősorban akkor alkalmazzuk, ha a páciens sűrű, erős, jó minőségű hajjal rendelkezik az adóhelyen, haját hosszabban viseli és nem szeretné levágatni a műtéthez. A napi gyakorlatban ezért főleg hölgyek, illetve idősebb férfiak esetében alkalmazzuk.
  • Nagyobb kiterjedésú hajhiányok esetében kombinált hajvételi technikát ( FUE és FUT hajvétel) alkalmazhatunk egyidejűleg még több haj kinyeréséhez.
Hajbeültetés FUT módszer - donornyírás 2

Hajnyírás csak a csík területén hajas fejbőrcsík vétele előtt

Hajbeültetés FUT módszer - donorsebzárás

Csíkvétel utáni sebzárás vonala

Hajbeültetés FUT módszer - donornyírás 3

Ráfésült hajjal nem látszik a varratvonal közvetlenül FUT hajbeültetés után sem

Hajbeültetés FUT kettőskép

Csíkvételi hajbeültetés eredménye

Az eltávolított fejbőrdarab semmilyen hiányt nem jelent a páciensnek. A fejbőr sebének széleit összevarrjuk, így itt hajhiány nem marad vissza, csak egy vékony, puha hegvonal, ami a hajban később nem észrevehető, nem zavaró hatású. A beavatkozásnak már a műtét után közvetlenül sincs nyoma, hiszen a környező haj teljesen takar.

Heg Hannus
Heg Kapás
Heg Ternett

FUT csíkvételi hajbeültetés utáni hegvonalak képei

  • Már 0.5-1 cm hosszúságú hajban nem látszik a vékony hegvonal ha valaki azonban teljesen levágatja a haját, láthatóvá válhat.
  • Mivel felületi beavatkozásról van szó, a lényegesen mélyebben  fekvő fontos ideg-érképletek sérülése tapasztalt orvos kezében teljesen kizárt!

Graftok készítése és beültetése

Fejbőrcsík kivétel után

Fejbőrcsík kivétel után

A fejbőrcsíkot ezután haránt irányban mikroszkópos nagyítás segítségével felszeleteljük

Az apró bőrszigetek(graftok), amelyek  1-2, esetenként 3-4 hajhagymát (hajtüsző egységeket) tartalmaznak. (innen az angol elnevezés: Follicular unit transplantation – FUT, hajtüsző egység átültetés). Tehát a fejbőrből kivágott hajtüsző egységeket hívjuk graftoknak, ezek kerülnek átültetésre.

A csíkokból vágjuk ki egyenként a hajtüsző egység graftokat mikroszkópos nagyítás alatt

Felszeletelt hajbőrcsík 2

Graftok készítése és beültetése

Tricho varrat ábrázolása, látható, hogy nőnek át a hajszálak hegvonalon

Tricho varrattal zárt hegvonal , nem látszik a hajban gyógyulás után

Hajátültetésnél (hajbeültetésnél) az adóhely hegének speciális ellátása, trichophytic varrattal (röviden tricho). Az egyik sebszél széli részén a hámot ferdén végig levágjuk (trimmeljük), így a seb gyógyulása után a hegen keresztül is nőnek hajszálak, annak még jobb elleplezését biztosítandó! Ha így tudjuk egyesíteni a sebszéleket, a heg szinte láthatatlan lesz.

Graftok beültetése: Az ilyen módon elkészült hajtüsző egység graftokat korszerű hajátültetésben szokásos eljárással ültetjük be a hajhiányos területre (függetlenül a hajvétel módjától FUT vagy FUE).A kinyert graftok beültetéséről több részlet  a befogadó nyílások  illetve a graftok beültetése fejezetekben olvasható.

FUT KGY kettős kép. Előtte-utána

HAJBEÜLTETÉS EREDMÉNYEINK

Tekintse meg elégedett pácienseink előtte-utána fotóit, és győződjön meg a Sikos Klinikán végzett hajbeültetés hatékonyságáról. Az elért eredmények, természetes megjelenést és tartós megoldást biztosítanak.

Szeretettel várjuk kérdéseit és bejelentkezését!