Hajhullás gyógyszeres kezelése

Legjobb hajbeültetés doktor

Gyógyszeres kezelési lehetőségek hajhullás ellen, kopaszodás ellen

Férfias típusú hajhullás, hajritkulás, kopaszodás kezelése finasteride, dutasterid, minoxidil, propecia, rogain- regain készítményekkel

Gyógyszeres kezelés gyengülő, kihulló hajszálak, hajhullás esetében, hajhullás ellen javasolható. Nagyon sok fajta hajnövesztő szer van forgalomban, ennek oka, hogy igazából egyik sem elég hatékony a férfias hajhullás ellen, az öröklött hajritkulás mai ismereteinkkel nem megállítható. De a hajhullás lassítható, a meglévő hajszálak, még működő hajhagymák tovább megőrizhetőek néhány engedélyezett, szakmailag bizonyos formában hatékonynak bizonyult kezeléssel, készítménnyel, gyógyszerrel.

Hajbeültetés után azonban nem kell gyógyszert szedni, ilyenkor teljes értékű hajat ültetünk át a kopasz területre, ahol a nincs vagy kevés már a működő hajhagyma, ahol már nincs a gyógyszeres kezelésnek érdemi hatása.

 

A hajhullás elleni gyógyszerek alkalmazása a hajbeültetés után továbbra is lehetséges, a meglévő haj megőrzése céljából, azonban semmilyen hatással nincsenek az átültetett, teljes értékű hajszálak növekedésére.

A hajbeültetés hatásának kialakításához nem szükséges ( felesleges) gyógyszert szedni, de a még meglévő haj kihullásának lassításához lehet javasolni készítményeket.

Propecia ábra

Az androgén alopéciát (AA – férfias típusú kopaszságot, hajhullást) a tesztoszteronból az 5-alfa-reduktáz enzim által létrehozott dihidrotesztoszteron (DHT) okozza, amely a szőrtüsző (hajtüsző) alsó részén, az ún. dermalis papillán (“hajhagyma”) keresztül fejti ki a hatását. Itt az androgén receptorokhoz kapcsolódva a mátrix sejtek növekedését gátolja, amely klinikailag kialakuló hajvesztéshez vezet. Ez a folyamat a miniatűrizáció, amely több növekedési cikluson keresztül zajlik le, és a hajszálak folyamatos elvékonyodásához, elszíntelenedéshez vezet. Az érintett hajszál elveszíti tartását, átmérője folyamatosan csökken és a miniatűrizáció végül a hajhagyma működésének teljes megszűnésével és elhalásával zárul.

A DHT az 5-alfa reduktáz enzim hatására keletkezik tesztoszteronból. A finesteride szintetikus szteroid készítmény, amely specifikusan blokkolja az alfa reduktáz ezimet, amely tesztoszteronból dihidrotesztoszteront (DHT), annak aktív formáját képezi. Ez a hatás elsősorban a II. típusú 5-alfa reduktáz enzimre vonatkozik, melynek hiánya esetén nem alakul ki férfias típusú hajhullás és prosztata nagyobbodás.

propecia (MERCK)

Finasteride hatóanyagú gyógyszer, az egyetlen az FDA (USA hatóság) által hajhullás kezelésére, hajhullás ellen 1997 óta engedélyezett szájon át szedhető gyógyszer. A finasteride jelentős DHT szint csökkenést eredményez úgy a vérben, mint a fejbőrben. 1 mg finasteride naponta majdnem 70%-al csökkenti a DHT szintjét a vérben. A finasteride ezen hatása alapján egyébként jóindulatú prosztatanagyobbodás kezelésére is alkalmas. Hazánkban nem kapható, külföldről rendelhető. A fejtetői kopaszodás lassulásában, esetleg kevés hajnövekedésben-vastagodásban nyilvánulhat meg a hatása. Természetesen nem csodaszer, használata a kopaszodást sajnos alapvetően nem akadályozza meg. Bizonyos esetekben azonban stagnáltatja a hajhullást és kismértékű növekedést idézhet elő. Ha szedését abbahagyják, az eredeti, ill. az annak időben is megfelelő állapot lép fel ismét.

Propercia

Hogyan kell használni a propecia gyógyszert?

Hogyan kell használni a propecia gyógyszert?
1

Propecia-t naponta egyszer kell szedni, 1 mg- os tabletta formájában. Legalább 1 évig vagy tovább tart, míg hajhullás megelőző illetve hajnövekedést elősegítő hatása értékelhető lehet. Jól működik fiatal férfiaknál, ahol hajátültetés még nem javasolt.

2

Az első 6 hónapban hajszálvékonyodás lehetséges, ez betudható a normál folyamatnak mielőtt a gyógyszer kifejthette volna a hatását, vagy a miniatűrizált hajszálak kihullásának az új haj növekedéséhez.

3

Türelmesnek kell maradni és érdemes kivárni egy évet. Akkor lehet már megítélni, hogy van-e hatás, és az érdemleges-e.

A gyógyszert folyamatosan kell szedni, hatása a kezelés befejezésével abbamarad. Férfiaknak ajánlott legalább három hónappal a gyermekvállalási kísérlet előtt abbahagyni a Finasteride használatát, mert sérülést okozhat az embrióban. Ez az időkeret lehetővé teszi, hogy a gógyszer teljesen kiürüljön a szervezetből.

Gyakori tévedések propecia finasteriddel kapcsolatban

1

Hiedelem: Nők nem érinthetik a gyógyszert.
Valóság: Terhes nő nem foghatnak sérült vagy összetört tablettát.

2

Hiedelem: Csak a hátsó területen hatékony.
Valóság: Valójában bárhol működhet, a fejbőrben ahol még van valamely haj.

3

Hiedelem: Ha egyszer elkezdte valaki szedni, örökké szednie kell.
Valóság: Bármikor abba lehet hagyni a szedését, csak akkor nem lesz hatása.

4

Hiedelem: Finasteride csökkenti a tesztoszteront.
Valóság: A gyógyszer kismértékű szérum tesztoszteron szint emelkedést okoz 9%.

5

Hiedelem: Gyakori és visszafordíthatatlanok a szexuális mellékhatások
Valóság: szexuális. mellékhatások kevesebb, mint 2%-ban fordulnak elő és visszafordíthatóak, ahogy abbahagyják a szedést.

6

Hiedelem: Finasteride szülési sérülést okoz, ha olyan férfi szedi, akinek a felesége terhes.
Valóság: Terhes nőkben a gyógyszert szedő férfiak spermája nem okoz veszélyt az embrióra nézve.

Milyen mellékhatásai lehetnek?

Ritkák, de visszafordíthatóak. Nagyon alacsony százalékban megfigyeltek csökkent libidót, erekciós problémát, ejakulátum csökkenést. Észleltek mellfeszülést, kismértékű nagyobbodást. A gyógyszer szedésének abbahagyása után a problémák néhány héten belül megszűntek. Nők nem szedhetik, mert a férfi embrióra káros hatása lehet.

Avodart (DUTASTERIDE)

Szintetikus hormonkészítmény, hazánkban is törzskönyvezett, engedélyezett használata jóindulatú prosztata megnagyobbodás (Benignus prostata hypertrophia) kezelésére vonatkozik. Hajhullás kezelésére, hajhullás ellen még nincs hitelesítve, bár megfigyelték ilyen irányú hatását, lévén un. “dual DHT inhibitor” (egyformán gátolja az enzim mindkét formáját: az 1-es típusú 5-alfa-reduktáz és a 2-es típusú 5-alfa-reduktáz enzimeket is.) Ezáltal működése specifikusabb mint a finasteridé. Férfias típusú kopaszodás esetén a 1-es típusú enzim szerepe még nem teljesen bizonyított. Hajhullás esetén 2.5 mg/ napi egyszeri dózist javasolnak. Csak az eredeti (genuin) Glaxo készítmény szedését javasolható, azt is csak orvosi ellenőrzés mellett. A dutasterid hatóanyag még nem (régóta nem) engedélyezett hajhullás kezelésére, csak ún. “off-label” azaz FDA engedélyen kívüli használata ismert.

Avodart durasteride

Finasterid és dutasterid hatása a PSA szintre

Úgy a finasterid mint a dutasterid rendszeres szedése 30-50%-al csökkenti a szérum PSA (Prosztata Specifikus Antigen, melynek emelkedése prosztata rákra utalhat) szintet. Ezért szedése esetén minden esetben értesíteni kell az urológust vagy háziorvost. A kapott értéket kb. duplázva lehet a valós PSA szintre következtetni.

Rogaine (MINOXIDIL)

Rogaine “minoxidil” hatóanyagú helyi hatású oldat, amely az első FDA által elismert hajhullás kezelésére, hajhullás ellen, kopaszodás ellen alkalmazható készítmény volt. A Rogaine bedörzsölő szer, amelyet közvetlenül a fejbőrön kell alkalmazni, elérhető 5% oldat (férfiaknak) 2 % oldalt (nőknek) és Rogaine Foam- hab formájában, amely szintén 5% Minoxidilt tartalmaz. Magyarországon csak a 2%- os oldat elérhető, mint Regain, a gyógyszertárakban, de egyes helyeken már árulnak habot is.

Hatásának pontos mechanizmusa nem ismert, úgy tűnik, hogy az anagén fázis hosszát növeli. Ez javítja a haj minőségét, vastagítja és hosszabbítja azt. Propéciával együtt alkalmazva kevés javító kölcsönhatása lehet, de a Propecia sokkal hatékonyabb gyógyszer. 5 hónap és 2 év között lehet főleg hatékony, hosszú távon a hajvesztés folytatódik, de lassabb mértékben.

ROGAINE ALKALMAZÁSA

Naponta 2x kell a fejbőrbe dörzsölni, ott hat, ahol alkalmazzák. Az 5% os oldat kétszer hatékonyabb mint a 25-os, de propylene glycolt tartalmaz amely fejbőr irritációt okozhat némelyeknél. Ezért jobb a hab alkalmazása, amelynél ez a probléma nem lép fel és nincs a ragadó hatás sem. Hatása csak folyamatos használat mellett érvényesülhet. A szer alkalmazásának befejezése után a hajnövesztő hatás elmarad és visszaáll az eredeti állapot. Hölgyek részére a 2 %-os oldat javasolt. Számukra mellékhatásként arcszőrzet jelentkezhet, ezért a használatát óvatosan kell végezni.

Rogaine hab

Egyéb készítmények

Spectral DNC 5%, Minoxidilt, Adenozint, Procianidot és Aminexilt tartalmazó kombinált hajhullás elleni készítmény

Spectral DNC
1

MINOXIDIL 5%

Erős DHT blokkoló megakadályozza hogy a DHT hormon kifejtse hatását a hajhagymákban, kopaszodás kialakuljon.

2

AMINEXIL SP49

Akadályozza a hajgyökeret körülvevő kollagén megszilárdulását, így a gyökér jobban rögzül a fejbőrbe.

Az SP94 molekula beépül a hajhagymába, részt vesz a ceramidok* szintézisében, és az erős, vastag hajszál felépítéséhez szükséges tápanyagok biztosításában.

3

Adenozin

Erőteljes hatású, hajnövekedést előidéző nukleinsav, hasonló a hatása Minoxidiléhoz .(Az egyik legfontosabb összetevő,mert a DHT gátolja az adenozin képződését,amelynek hiányában a haj növ-ekedési fázisa lelassul, a hajhagymák élettartama jelentősen megrövidül.

4

Procyanidin B-2 és C-1

Almából nyert természetes DHT blokkoló , a minoxidillal kombinálva kivételes hajnövesztő hatása van,illetve nagyon magas hatásfokú antioxidáns. (20x erősebb antioxidáns hatása van mint a C vitaminnak és 50x erősebb , mint az E vitaminnak.)

Kopaszodó felületek fedése mikroszálakkal (camouflage) Toppik porral www.toppik.gr Az ismertetett gyógyszerek hatásai azonban általában és egyénileg is igen eltérőek, és alapjaiban sajnos nem tudják a férfias kopaszodást, hajhullást meggátolni, azonban esetleg lassítani képesek. Érdemes mindenképpen eredeti, ún. genuin készítményeket alkalmazni az eredeti kifejlesztőktől-gyártóktól, mert ott sokkal nagyobb a biztosíték az esetleges eredményre, akkor is ha máshol esetleg valamivel olcsóbban lehet hozzájutni. Hajpótlásra a legjobb és végleges megoldás mai tudásunk szerint a hajátültetés-hajbeültetés, ezt kiegészíteni lehet gyógyszeres kezeléssel.

Új hajhullás elleni felfedezések, jövőbeli lehetőségek

Új hajhullás elleni felfedezések
2

SVF KEZELÉS

Stromális vaszkuláris frakció alkalmazása, Zsírszövetből származó őssejt alapú hajhelyreállító terápia.

3

EXOSOME TERÁPIA

A zsírszövetből származó mesenchymális őssejtek (ADMSC) exoszómái regeneratív és immunmoduláló tulajdonságaiknak köszönhetően a hajhullás potenciális kezelési lehetőségévé váltak. Számos tanulmány szerint az ADMSC exoszómák elősegíthetik a haj növekedését azáltal, hogy a szőrtüsző biológiájában szerepet játszó különböző sejtes és molekuláris folyamatokra hatnak.

Kell-e gyógyszert szedni hajbeültetés után?

A válasz röviden: NEM

Bővebben:
A hajbeültetés a már hiányzó hajat pótolja. Nincs hatással a már kihullott és a még nem kihullott hajszálakra. (Illetve utóbbiakra lehet bizonyos hatása, de csak átmenetileg – lsd. “shock loss” jelenség – Ritkán a beültetési területen, egyes esetekben az adóterületen a meglévő hajszálak átmeneti ritkulása is előfordulhat ún.”shock loss” vagy más néven “telogen effluvium”, de ezek a hajszálak az átültetett hajjal egy időben újra kinőnek. Ennek a jelenségnek a műtéti stressz az oka, és a fejbőr vérkeringésének regenerálódásával a helyzet spontán rendeződik.)

Ahol már nem nő haj, ott már nincs működő hajhagyma, ezt helyettesítjük hajbeültetésnél azokkal a teljes értékű hajszálakkal, amelyeket az ún. biztonsági adóhelyről, a fej hátsó-oldalsó részéről ültetünk át, ezek a szálak nem hullanak ki később – nem érzékenyek a hormonális hatásokra.

Vannak olyan gyógyszerkészítmények ( finasterid, dutasterid, minoxidil) amelyeknek ismerjük hajmegtartó hatását, melyek a gyengülő, kihulló hajszálak esetében alkalmazhatóak, bizonyos korlátokkal ( lsd. hajhullás gyógyszeres kezelése) Ezek alkalmazása a hajbeültetés után továbbra is lehetséges, a meglévő haj megőrzése céljából, azonban semmilyen hatással nincsenek az átültetett, teljes értékű hajszálak növekedésére.

Tehát a hajbeültetés hatásának kialakításához nem szükséges ( felesleges) gyógyszert szedni, de a még meglévő haj kihullásának lassításához lehet javasolni készítményeket.

További tájékoztatások ISHRS oldalán (angol):
https://ishrs.org/patients/treatments-for-hair-loss/

Kell-e gyógyszert szedni hajbeültetés után?

Szeretettel várjuk kérdéseit és bejelentkezését!