Az adóhely felhasználása hajátültetéshez. Fejen és testen lévő szőrzet (hajtüsző egységek, graftok, hajszálcsoportok) vételi technikái

Sikos Hajbeültetés Klinika tel: +36203733087 e-mail: info@sikos.hu

Adóhely, biztonsági  zóna

Hajátültetés során adóhelyként elsősorban és leggyakrabban a  fej hátsó-oldalsó részén lévő hajas területet alkalmazzuk. Nagyon fontos, hogy csak az ún. biztonsági zónát alkalmazhatjuk, azt a területet, ahonnan nem hullik ki a haj, mert csak ezek a hajszálak növekednek, és nem hullnak ki az új helyükön sem az átültetés után az élet végéig, lévén, hogy nem érzékenyek a férfias hajhullást okozó hormonális hatásokra.
Testszőrzet (testszőr) átültetés (Body Hair Transplantation -BHT) is szóba jöhet választott esetekben FUE egyenkénti kihúzásos technikával történő felhasználással. Ilyenkor a test különböző területeiről (hát, mellkas, végtagok) mint adóhely nyerünk ki szőrszálakat és ültetjük át, mint hajat (hajhagyma átültetés).

Az átültetésre kerülő haj kinyerése, hajvétel két módon lehetséges:

 • FUE hajbeültetés egyenkénti kihúzásos módszerrel, vagy

 • FUT hajbeültetés csíkvételi módszerrel

A két módszer az eredményességet tekintve egyenrangú egymással, de napi gyakorlatunkban a FUE eljárást végezzük sokkal gyakrabban, elsősorban azért, mert az adóhelyen nem hagy hegvonalat és rövid hajviselet mellett is végezhető. Az eljárások egymással kombinálhatóak, így tudjuk az adóhelyet legjobban kihasználni és a legtöbb hajat átültetni. A kinyert haj beültetése mindkét módszernél ugyanúgy történik. 
Összehasonlító táblázat a FUE és FUT hajbeültetés módszerekről

Részletesen képekben : Az adóhely

 • FUE HAJBEÜLTETÉS- egyenkénti kihúzásos hajvételi módszer

(Follicular Unit  Extraction –FUE) korszerű, népszerű, sikeres technika. Ún. minimal invaziv eljárás, azaz a lehető legkisebb és legkevesebb kellemetlenséggel jár, nem látható hegek  maradnak csak utána, gyors gyógyulással lehet számolni. A Sikos Klinikán egy napos FUE hajbeültetés műtéteket végzünk.

FUE graftvétel mikrokörkéssel

Follikuláris egység kimetszése

Hajvételi motor FUE hajbeültetés műtéthez
Hajvételi motor FUE hajbeültetés műtéthez
FUE graft kihúzása
FUE graft kihúzása
FUE hajbeültetés adóhely
Adóhely közvetlenül 2430
FUE graft kinyerése után
Adóhely FUE műtét után lenyírt hajjal, pontszerű hegek nem látszanak
Ugyanez az adóhely FUE műtét után 1 évvel,
lenyírt hajjal, pontszerű hegek nem látszanak

A FUE technika a hajtüsző egységek  adóhelyről való kivételi módjára vonatkozik. A kihúzásos hajvételi technika lényege, hogy a hajtüsző egységeket ( graftokat - follikuláris egységeket) általában 0.75-0.9 mm átmérőjű speciális körkéssel, nagy nagyítás alatti kontroll segítségével egyenként körbevágjuk, és az így keletkezett hajszálat- hajszálakat tartalmazó picinyke szövethengereket egyenként kihúzzuk. Később ezeket a szövethengereket (a graftokat) ültetjük be a befogadó helyen (hajhiányos területen) ejtett sebnyílásokba.
A Sikos Hajbeültetés Klinikán FUE egyenkénti kihúzásos hajvételi módszerrel egyedülálló módon kézi vagy gépi technológiával óránként akár 800-1200 teljes, jó minőségű graft kinyerését tudjuk biztosítani, így egy műtéti napon átlagosan kb. 1200-3000 graft (kb. 3000 -7000 hajszál) kerülhet átültetésre kb. 5-7 óra tiszta műtéti idő alatt. Ezzel a paciens műtőben töltött idejét minimálisra csökkentjük, és a graftok a lehető legrövidebb időt töltik szervezeten kívül. Ha túl hosszú lenne a műtét (estig- éjjelig tartana 10-12 órán át, ahogy esetleg más klinikán történik) akkor az érzékeny graftok sokkal  több időt lennének kénytelen a szervezeten kívül tölteni, amellyel jelentősen csökkenhet a túlélési esélyük. A paciensek számára is felesleges lenne a terhelés, nem beszélve a személyzet koncentráló képességének csökkenéséről.

FUE hajvételi technika jellemzői:

 • A fej hátsó-oldalsó területén a haj általában leborotválásra kerül 1-2 mm rövidségűre, hiszen így lehet a technikát megfelelően alkalmazni. Egyes esetekben, amikor a paciens nem nélkülözheti a hosszabb hajviseletet az adóhelyen, lehetséges csíkban lenyírni vagy több, keskeny területen fésűfogszerűen rövidíteni a hajat, így a köztesen hosszan maradó hajszálak teljes fedést adnak, de ilyenkor többnyire kevesebb graft kivételére van lehetőség
 • A műtét után kb. 2-4 nap alatt itt már annyira megnő a haj, hogy a műtéti nyomokat teljesen eltakarja.   
 • A FUE hajbeültetés technika természetéből adódóan az adó és a befogadóhelyen is gyors gyógyulással és kevés kellemetlenséggel lehet számolni.
 • A gyógyulás után a fej hátsó részén lévő adóterületen sok kicsiny pontszerű heggel kell számolni, melyek azonban még rövid hajban (2-3 mm)  sem látszanak. Ennek megfelelően nem igaz az állítás, hogy a FUE technika heg nélküli eljárás lenne !
 • A pontszerű kivételnél csak közvetlenül az adott hajszálcsoport (hajtüsző- follikulus- azaz follikuláris egység) kerül eltávolításra, és az egységek közötti bőrterület épen marad, ami a gyors gyógyulás feltétele. FUE műtét után a duzzanat nics vagy csak kevés és az is csak csak néhány napig tart, így itt a "szalonképes megjelenés" már 5-7 napon belül várható.
 • További fedést, sűrítést igénylő esetekben hasonlóan beavatkozást végezhetünk kb. 6-8 hónap elteltével.
 • FUE kihúzásos hajvétel esetén  a teljes biztonsági zóna a rendelkezésünkre áll és még több műtét elvégzése után sem ritkítjuk meg a hajat az adóhelyen úgy, hogy az akármennyire is látható lenne.
 • Túl kicsi, 0.5 -0.6 mm átmérőjű körkéssel biztosan nem lehet épben eltávolítani a két hajszálas graftot. A gyakorlatban ezért mindig előzetesen mikrokamerával mérjük fel a paciensek adóhelyén a hajszálak vastagságát, az esetleges göndörség fokát, a follikulusok nagyságát, sűrűségét stb. Ennek alapján döntjük el a kihúzás megoszlását, illetve hogy milyen típusú, méretű körkéseket szükséges alkalmaznunk a műtét során. Így 0.75 mm -nél kisebb körkést nem alkalmazunk, de ha szükséges 0.9 átmérőjű körkést használunk (pl. vastag hajszálak esetében) Mivel fontos kérdés az adóhely gyógyulása (ritkulás, hegesedés mértéke) ezért tudjuk, hogy lényegében az 1 mm-es körkés sem hagy nagyobb heget, mint kisebb társai. Erről többet itt olvashat...

Sikeres FUE hajátültetés műtét elvégzéséhez nagy gyakorlatra van szükség

A graftok kiemeléséhez a pacienseknél egyénileg, a hajszálak vastagsága, szöveti minőség és több más szempont alapján kell kiválasztani a megfelelő eszközöket. A körkéssel való kimetszésnél követni kell a hajszálak lefutását több dimenzióban. Egyrészt tengelyirányban, másrészt  a koponya görbületén és a különböző fejbőrterületeken különböző dőlésszögben. Ezt még nehezíti a fejbőr eltérő minősége, a hajszálak esetleges göndörsége és eltérő tartása, valamint nem utolsósorban a mikrovérzések. Nem elég csak "kilukasztani" a fejbőrt, átmetszett hajhagymákat, értéktelen szöveteket átültetni, mert az nem vezet megfelelő hajnövekedéshez. A Sikos Hajbeültetés Klinikán mindig dr. Sikos Géza végzi a hajvételt, aki nagy gyakorlattal rendelkezik FUE hajbeültetésben. Műtéteink során minimális technikai veszteséggel (amely 5% alatti) biztosítjuk a lehetséges legtöbb haj átültetését és kinövését.

A Sikos Klinikán a teljes sikeresség érdekében a FUE hajbeültetés hajvételi szakaszában a graftok (hajtüsző egységek) körbevágását speciális gépi FUE eljárással végezzük, ehhez 2016 novemberétől Magyarországon először és egyedülállóan alkalmazzuk a "WAW FUE SYSTEM" berendezést és a hozzávaló "Hybrid Trumpet Punch" tűket. A legújabb WAW FUE System 2.0 technika pedig még pontosabb és eredményesebb hajvételt tesz lehetővé!

WAW FUE System
W
AW FUE Hajbeültetés videó

 

 • FUT HAJBEÜLTETÉS - csíkvételi módszer

( FUT , FUSS hajbeültetés, ún."strip" technika) hagyományos, korszerű eljárás. Szintén eredményes technika, elsősorban hosszú hajviselet mellett javasolt, akiknek már kialakult a végleges hajhiányuk.


Adóhely csík kimetszése, sebzárás után közvetlenül Ugyanez az adóhely közvetlenül műtét után, a haj jól takarja a kimetszési vonalat Adóhely gyógyulás után - hegvonal nem látszik a hajban

Jellemzői:

 • A fej hátsó részéről kb. a fülek felső részének magasságában ívelten, hosszú, keskeny csíkot távolítunk el a hajas fejbőrből egyszerű, rutin jellegű, felületes beavatkozással. Ennél az eljárásnál csak a csík területét kell kiborotválni, ezért a műtét után közvetlenül sincs nyoma a beavatkozásnak az adóhelyen, mert a meglévő haj hosszúsága takarja a varratvonalat. Az eltávolított csíkot nagyítás alatt felvágjuk, így jutunk hozzá a follikuláris egység graftokhoz.
 • Az eltávolított fejbőrdarab semmilyen hiányt nem jelent a paciensnek, nincs érdemleges utóhatása. A fejbőr sebének széleit összevarrjuk, így itt semmilyen hajhiány nem marad vissza, csak egy vékony, puha hegvonal, ami a hajban később nem észrevehető, nem zavaró hatású. A beavatkozásnak már a műtét után közvetlenül sincs nyoma, hiszen a környező haj teljesen takar.
 • Már 0.5-1 cm hosszúságú hajban nem látszik a vékony hegvonal ha valaki azonban teljesen levágatja a haját, láthatóvá válhat.
 • Mivel felületi beavatkozásról van szó, a lényegesen mélyebben  fekvő fontos ideg-érképletek sérülése tapasztalt orvos kezében teljesen kizárt!
 • FUE egyenkénti kihúzással vagy a  FUT fejbőrcsík feldolgozásával nyert graftok (megfelelő technika alkalmazása mellett) ugyanolyan jó hajnövekedést eredményeznek.
 • FUT technikáról többet olvashat itt...

Trichophytic (Tricho) varrattal tudjuk elleplezni az adóhely hegét

Hajátültetésnél (hajbeültetésnél) az adóhely hegének speciális ellátása, trichophytic varrattal (röviden tricho). Az egyik sebszél széli részén a hámot ferdén végig levágjuk (trimmeljük), így a seb gyógyulása után a hegen keresztül is nőnek hajszálak, annak még jobb elleplezését biztosítandó! Ha így tudjuk egyesíteni a sebszéleket, a heg szinte láthatatlan lesz.

A fejen lévő adóhely felhasználhatósága műtétenként és összességében is korlátozott és véges.

 • FUE módszernél csak a biztonsági adóhelyről technikailag kinyerhető follikulus szám alkalmazható. Az adóterületen arra kell ügyelnünk, hogy ne legyünk túl agresszívek, mert ha túl sok hajat távolítanánk el, akkor ez a terület zavaróan megritkulhatna, "molyrágta" kinézete  nem lenne esztétikus. Ez vonatkozik akár az egy, akár több egymás utáni műtét elvégzésére.
 • Annak megítélése, hogy kinél milyen mennyiség kivétele lehetséges látható hiány nélkül, egyedi elbírálás tárgya (az adóhely sűrűsége és a hajminőség alapján). Általánosságban az adóhely összesen kb. 5000-7000 follikuláris egység (kb.10 -15-18.000 hajszál) kinyerésére alkalmas lehet (természetesen több, egymástól legalább 6-8 hónap különbséggel végzett műtétsorozatattal ), de ez sajnos nem mindig áll rendelkezésre. Azonban ezzel a mennyiséggel már nagyobb kiterjedésű kopaszság (N.IV-V) is jól fedhető vizuálisan- feltéve, hogy jó minőségűek a ( vastag, erős, sötét színű) hajszálak.
 • Nagyobb hajhiányt több műtéttel-műtétsorozattal tudunk fedni, ilyenkor a kivételi módszerek kombinálhatóak, pl. két csíkvételi műtét után az adóhely több részéről még FUE módszerrel nyerhetünk ki hajat az átültetéshez.

Testszőrzet -testszőr átültetés, testszőr beültetés (Body Hair Transplantation -BHT) Hajbeültetés testszőrrel, testszőrzettel.

 • Ha a fejen lévő adóhely már kimerült, adott esetben lehetséges a testen található szőrzet átültetése a fejbőrbe a haj pótlására FUE egyenkénti kihúzásos technikával. Természetesen nemcsak fejre, de máshová is lehet átültetni a tetszőrt, pl. fanszőr, bajusz, szakáll pótlására.
 • Ilyenkor a test különböző területeiről (pl. hát, mellkas, végtagok) nyerünk ki szőrszálakat és ültetjük át, mint hajat. Számolni kell  ilyenkor a visszamaradó pontszerű piciny hegekkel, melyek a testen esetleg jobban látszódhatnak, mint a hajas fejbőrben, hiszen itt nincsenek takarásban.
 • A testszőrzet növekedése eltér a hajtól, vékonyabb és lassabban nő,  így hosszú távon összhatásában általában nem felel teljes mértékben a jó minőségű hajjal történő pótlásnak. Ezért elsődleges adóhelyként többnyire nem ajánljuk alkalmazását. Felhasználása azonban érdemlegesen szóba jöhet, ha a fejen lévő adóhelyről már nem tudunk  megfelelő, átültetére alkalmas hajat kinyerni.
 • Testszőr átültetésre főleg nagy kiterjedésű hajhiány (N.VI-VII) vagy heges hajhiányok eseteiben, többször előzetes beavatkozások után kerülhet legtöbbször sor. A testszőrzet kinyerése technikailag is sokkal igényesebb, nehezebb eljárás mint a fejen lévő haj vétele, így több időt vesz igénybe és költségei is magasabbak annál.
 • Szakállszőrzet kiválóan alkalmas adóhelynek

-  ha a fej adóterületén kívül szükség van kiegészítésre, használatának értelemszerűen csak a mennyiségi korlát szab határt. • Másik indikáció lehet a testszőrzet eltávolításának igénye.
Trichophytic (tricho) varrat készítése és az ezzel elérhető alig látható hegvonal: Hajátültetésnél (hajbeültetésnél) az adóhely hegének speciális ellátása, trichophytic varrattal (röviden tricho). Az egyik sebszél széli részén a hámot ferdén végig levágjuk (trimmeljük), így a seb gyógyulása után a hegen keresztül is nőnek hajszálak, annak még jobb elleplezését biztosítandó! Ha így tudjuk egyesíteni a sebszéleket, a heg szinte láthatatlan lesz.

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.