Az emberi vért ún. alakos elemek (pl. vörös és fehérvérsejtek) valamint vérplazma alkotja. Az alakos elemek között találjuk az ún. vérlemezkéket (thrombocyták), amelyek a véralvadás folyamatában jelentős szerepet játszanak, ezek zárják el a vérereken keletkező sérüléseket.

A Vérlemezkékben Gazdag Vérplazma (VGV, angolul PRP) koncentrált vérplazmát jelent, amelyben a normál keringő vérben található vérlemezke szám kb. ötszörös mennyiségét tartalmazza. Emellett a vérplazma még tartalmaz növekedési faktorokat (PDGF, VEGF) és más bioaktív fehérjéket is, amelyek szintén segítik a sebgyógyulást. A vérlemezkék szintén fontosak a sebgyógyulásban is, úgy vélik, hogy a vérlemezkék számának növelésével a seb gyógyulását gyorsítani lehet. Más elnevezése a PRGF (plasma rich in growth factors).

A PRP- VGV alkalmazása

A VGV-t  a gyógyászat több területén alkalmazzák: ínsérülések gyógyulásának felgyorsítására, csont és ízületi gyulladásokban, egyes fogászati kezelésekben (pl. állcsont rekonstrukció) és a szívsebészetben is. A koncentrált vérplazma bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást és a szöveti regenerációt, így előnyei alkalmazhatóak lehetnek a hajhelyreállító sebészetben is.

A VGV kinyeréséhez a paciens vérét centrifugálni kell, így lehet elválasztani a sejtes elemeket a folyékony részektől. A leülepedett sejtes anyag a VGV, amelyet fecskendőben lehet eljuttatni a sebészi területre. Emiatt a köznyelv máris elnevezte Drakula terápiának, vagy Vámpír terápiának...

Hajátültetésnél a VGV injektálható a befogadó területre, így elméletileg az átültetett graftok gyógyulását lehet stimulálni, illetve segíteni az adóterületen a sebzések gyógyulását. A hajhullás kezelésében szintén mutattak fel igéretes eredményeket PRP alkalmazásával.

A VGV hatása az átültetett haj növekedésében és a hajhullásban

Hajbeültetés során az átültetett hajtüszők a környező szövetekből diffúzió útján nyert oxigént vesznek fel és ennek segítségével képesek működni az új helyükön.  Feltételezett, hogy a VGV-ben lévő vérlemezkék és a fehérvérsejtek a szervezet saját sebgyógyulási folyamatát erősítik. Más vélemények szerint a VGV stimulálja az újonnan átültetett hajtüszők őssejtjeit (a dermális papillát). Megint mások úgy gondolják, hogy a VGV a hajnövekedést is segíti, így visszafordítja az androgén alopéciában észlelhető haj miniatűrizációt (vékonyodást) sőt meggátolja a hajhullást.
Amíg VGV alkalmazásának hajátültetés alatti haszna és a hajhullás kezelésében játszott szerepe kapcsán még sok a találgatás, ugyanakkor még kevés a tudományos igényű bizonyíték ezen elméletek bizonyítására. A jövőben több további tudományos bizonyítékra van szükség, hogy ezeket az izgalmas elképzeléseket hogyan lehet, és érdemes-e a hajpótlásban alkalmazni.

Legújabb kezelési mód szerint Acell Matristem és PRP együttes alkalmazásától remélhető még hajhullás megállítása és  fokozott hajnövekedés!